چگونه عسل خالص را بشناسیم

1- عسل طبیعی
بطور خلاصه و سریع عسل به شهد گل ها اطلاق می شود که زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف، آن را ساخته باشد. به بیان دیگر عسل ماده ایست که توسط زنبوران عسل از شهد گل ها نکتار گلها و گرده گل جمع آوری شده و تغییر شکل می یابد و سپس در داخل سلول های مومی کندو ذخیره می شود.

زنبوران عسل دارای نیروی ذاتی هستند که گل های مفید را از غیر مفید تشخیص می دهند. آنها با علاقه فراوان سراغ تمام گیاهان طبی و گل های شفابخش می روند و عصاره آنها را گرفته و به بهترین شکل در اختیار ما قرار می دهند.
این عسل کاملاً طبیعی و سرشار از مواد غذایی و حیات بخش بوده و می تواند تمام نیازهای غذایی را برطرف کند، زیرا زنبور تمام املاح و ویتامین های موجود در گل را به شکل عسل می پروراند و آن را قابل جذب در خون می سازد.


2- عسل تقلبی
هر گونه تغییری در عسل یا فرایند تولید آن توسط زنبور  مانند افزودن شکر به آن، تقلب محسوب می شود.حتی اگر شهد گلها و دیگر ملزومات عسل و کندو را انسان خود برای زنبور در کندو فراهم کند باز به آن عسل نمی شود لفظ طبیعی را اضافه کرد.  به طور کلی عسل تقلبی به دو روش تهیه و در سطح جامعه توزیع می شود.
الف) بخشی از عسل، تقلبی است
- با کمک زنبور
- بدون کمک زنبور
ب) عسل صد در صد تقلبی است
در این روش عسل 100 درصد مصنوعی بوده و از شیره میوه هایی مانند خرما، توت و غیره یا از مواد گلوکزی (شربت قند)، مواد نشاسته ای و … ساخته می شود که این عسل ها به هیچ وجه عطر و طعم عسل واقعی را ندارند.
عسل های مصنوعی تهیه شده از شیره میوه ها، دارای مواد و ترکیباتی مشابه عسل طبیعی هستند که از تغلیظ آب میوه ها به طریق مصنوعی و صنعتی به دست آمده اند.
این نوع عسل، بدون دخالت زنبور، از قند، نیشکر و میوه های شیرین مانند خربزه، هندوانه، کدو تنبل و خرما تولید می شوند. این روش در ایران متداول نبوده، ولی در بعضی از کشورها مرسوم است.

غالب عسلهای غیر طبیعی در ایران از نوع تغذیه ای ( شکری ) یا پختنی هستند.عسل شکری به عسلی گفته می شود که زنبوردار کلنی خویش را توسط شربت شکر ،ذرت و یا ... تغذیه کرده باشد.و عسل پختنی که محتویاتی شبیه به شیره نبات دارد و با اسانس آن را محصولی شبیه به عسل نشان میدهند.

استانداردهای عسل:
استانداردهای عسل از کشوری به کشور دیگر متفاوت است که آنها را می توان در استخراج، عسل شکرک زده، عسل شان، شان با قاب کم عمق، بریده شده و یا کل شان عسل در نظر گرفت. سایر مواردی که در تهیه و تولید عسل اهمیت دارند، میزان قند، میزان رطوبت،پوشش گیاهی، طعم ، رنگ و عطر عسل می باشد.
گاهی اوقات در توزیع و فروش عسل مواردی چون: یکنواختی رنگ، پاکیزگی برش، ظاهر شان و نحوه چینش و یکنواختی وزن نیز ذکر شده است.
راه های تشخیص عسل طبیعی:
1- فروشگاه های معتبر
آسان ترین روش تشخیص عسل طبیعی، خرید از فروشگاه ها و اشخاص معتبر می باشد که شما از سابقه فعالیت آنها در زنبورداری و یا تهیه و فروش عسل مطلع هستید.

گفتنی است حتی در کشورهایی مثل کشورهای عضو اتحادیه اروپا که نظارت دقیق و کاملی رو محصولات تولیدی کشاورزی و دامی دارند و خریداران عام از آنچه در فروشگاه عرضه میشود بنام طبیعی مطمین هستند اولین توصیه خرید از تولیدکننده و مراکز خرید معتبر و شناخته شده است.

2- میزان رطوبت
برخی افراد، میزان رطوبت عسل را به وسیله برگرداندن شیشه عسل و سرعت بالا و پایین رفتن حباب داخل شیشه، و برخی به وسیله میزان کش آمدن عسل اندازه گیری می کنند، ولی باید توجه داشت که این روش ها دقیق و مطمئن نیستند.
3- میزان تخمیر شدن
تمام عسل ها حاوی مخمرهای خوراکی بی ضرر برای انسان می باشند.
باید توجه کرد که عسل در زمستان به دلیل سرمای زیر 11 درجه تخمیر نمی شود. البته نگهداری عسل در دمای 38 درجه سانتی گراد نیز می تواند از تخمیر آن جلوگیری کند، ولی در دراز مدت به کیفیت عسل صدمه می زند، زیرا حرارت بالا کیفیت عسل را از بین می برد.
عسل با رطوبت بیش از 17 درصد بیشتر در معرض تخمیر می باشد. بعد از شکرک زدن، درصد تخمیر عسل افزایش می یابد.
تخمیر شدن مختص عسل های بسته بندی شده و صاف شده نیست، بلکه اگر شرایط مناسب باشد، عسل “شان” نیز تخمیر می شود.
4- مزه کردن
عسل طبیعی، علاوه بر شیرینی خاص، دارای مزه و طعم ویژه ای است که فقط در عسل وجود دارد و عسل های مصنوعی فاقد این نوع مزه می باشند. لذا افراد می توانند با مصرف زیاد و توجه دقیق به درجه خلوص عسل، حتی نوع عسل را از نظر گیاه مورد مصرف زنبور تعیین کنند، زیرا هر گیاه مزه خاصی به عسل می دهد.
باید توجه داشت که عسل مصنوعی بیشتر مزه شیرینی شکر می دهد تا مزه خالص عسل.
5- عطر و بوی طبیعی
اگر درپوش عسل مدتی بسته باشد، هنگام باز کردن درپوش حتماً بو و رایحه قوی و مطبوع عسل طبیعی را می توانید استشمام کنید.
6- سرعت حل شدن در آب
اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید، چنانچه به صورت عمودی وارد لیوان پر از آب شده و در ته آن جمع شود و به سرعت حل نگردد، عسل مطلوبی است، ولی اگر عسل هنگام ریختن، در آب حل شود، از مطلوبیت و خلوص کمتر و رطوبت بالاتری برخوردار است.

7-عسل را در ظرف کم عمقی ریخته سپس به آن الکل اضافه نمایید ...انتظار میرود عسل طبیعی قوام خود را تا 10 الی 15 دقیقه حفظ کند و در الکل حل نشود


8-یکی از روش های رایج و بسیار توصیه شده آزمایش عسل خاصه توسط زنبورداران

حباب دار شدن آن است.بدین صورتکه که تنها عسل را از ظرفی به آرامی و کمی با کشش به ظرف دیگر منتقل کنید خواهید دید که عسل طبیعی خیلی زود سرشار از حباب خواهد شد و هرچه میزان حباب بیشتر باشد گفته میشود عسل با کیفیت تر است.

9-روشی دیگر سوزاندن عسل با چوب کبریت است.یک چوب کبریت را روشن کرده و سر چوب کبریت دیگری را آغشته به عسل نمایید و آتش بزنید اگر پس از سوختن کامل عسل روی گوگرد سوخته شده گرد یا حباب سفیدی مشاهده شود و بوی سوختن خاص شکر استشمام شود عسل تغذیه ای یا شکری بوده است.

10-روشی دیگر ریختن عسل روی خاک نرم است و گفته می شود که عسل طبیعی خاک را به خود نمیگیرد و اگر عسل را فوت کنید روی خاک گلوله شده و می غلتد و به راحتی خاک از اصل عسل جدا می شود و عکس این موضوع برای عسلهای تقلبی مطرح است.


نکته قابل توجه در روشهای بالا این است که تمام روشهای گفته شده نسبی و بصورت تجربی بدست آمده اند و هیچکدام مبنا و پایه علمی ندارند و نهایتا روی بعضی از انواع عسل مفید و روی بعضی پاسخ اشتباه به شما میدهند و نهایتا اطمینان 5% را برای شما حاصل میشود.اما 95% باقی میماند.تنها روش اطمینان حاصل کردن از کیفیت عسل تاییدیه آزمایشگاه میباشد که سازمانهایی مثل سازمان ارگانیک ایران ، سازمان گیاه پزشکی ایران و سازمان دیابت ایران و آزمایشگاه تخصصی عسل اصفهان بهترین گزینه ها برای آزمایش عسل در ایران هستند.

امیدوارم به جواب مناسبی برای سوال " چگونه عسل خوب را تشخیص دهیم " رسیده باشید...